Dorien van Academy Coiffure: “Een klant liet me naar Spanje overvliegen.”

Storyteller en fotograaf: Nora Van Craen

Dag, lieve vrienden! De Muntstraat is bij elke Leuvenaar bekend als ‘de straat met de leuke restaurantjes’. Wat velen nog niet weten, is dat de Muntstraat – nummer 46 – ook al vierentwintig jaar het adres is van Doriens kapperszaak: Academy Coiffure. Door de kier van de deur, die ik net heb geopend, glippen de vrolijke stemmen van Dorien en haar collega, Sarah, naar buiten. Na een fijne kennismaking nemen we plaats op de zeteltjes in de wachtruimte om daar aan ons gesprek te beginnen.

Dorien is bijzonder fier op haar antieke barbierstoelen: haar handelsmerk.

Als negentienjarige wist ze al dat dit kapsalon van haar zou worden

Geleidelijk aan ontrafelt Dorien het ontstaan van haar bruisende zaak, waar ze al van haar drieëntwintigste werkt. Doordat ze haar verhaal in geuren en kleuren weet te vertellen, merk ik dat ze exact weet wat ze wil in haar leven. In 2001 nam ze vastberaden dit salon over van haar toenmalige werkgever.

Grinnikend vertelt ze: “Toen ik als negentienjarige hier solliciteerde, vertelde ik die werkgever dat ik ooit de zaak zou overnemen. Toen ik hier als enige vrouw tussen allemaal mannelijke kappers aan de slag ging, werd er vaak met mijn voornemen gelachen.” Trots vertelt ze dat ze haar doel altijd voor ogen bleef houden en ondertussen iedereen heeft getoond dat ze er in geslaagd was.

Dorien en ik – “Als ik iemand met jouw haarlengte tegenkom, dan ben ik meteen geneigd om in haar haar te prullen…” 

“Ik liet me op alle vakken buizen!“

Ik vraag haar of alles altijd al zo van een leien dakje liep, waarop ze antwoordt: “Nee, in de middelbare school wilden mijn ouders dat ik ASO volgde. Toen heb ik mezelf opzettelijk op alle vakken laten buizen, gewoon om BSO te kunnen volgen,” lacht ze. BSO was immers een meer geschikte vooropleiding om kapster te worden. Toen Dorien een klein meisje van amper vier jaar oud was, wist ze al dat ze kapster wou worden. “Ik genoot er toen al zo van om met ieders haar te prullen.”

Bewust houdt Dorien de zaak klein maar bruisend en gezellig 

“Ik vind kapster het mooiste beroep dat er bestaat!“

Doriens persoonlijkheid maakt haar salon uniek: haar optimisme, enthousiasme en luisterend oor begeleiden haar in alles wat ze met haar klanten doet. “Ik vind kapster zijn het mooiste beroep dat er bestaat: een klant kan doodongelukkig binnenwandelen en weer opengebloeid naar buiten gaan. Dat is toch super?” zegt ze met een BIG smile!

Verjaart er iemand binnenkort? Verras hem of haar met een cadeaubon van Academy Coiffure!
Het merk ‘Lanza’ krijgt een ereplaatsje op de toonbank.

Fans in Spanje!

Nieuwsgierig vraag ik haar naar leuke anekdotes over de klanten. “Mensen komen van heinde en ver naar hier om hun haar te laten doen. Als ik hen vraag waarom ze jarenlang blijven terugkomen, antwoorden ze steeds: ‘Ah, door u!’ Ze weten dat ik altijd eerlijk zeg wat ik denk en dat ik ook een oprecht luisterend oor heb voor hun persoonlijke verhalen. Een trouwe klant van ons liet me zelfs naar Spanje overvliegen, zodat ik haar daar kon helpen met haar trouwkapsel.”

Deze tevreden klant moest en zou haar bruidskapsel door Dorien laten creëren… zelfs al moest ze haar naar Spanje lokken!

Misschien een barbershop… of een hondenkapsalon?

Het zal niemand verbazen dat Dorien met de jaren haar ambities nooit loslaat. Na verloop van tijd zou ze graag een nieuwe, gelijkgestemde collega verwelkomen. “Het is moeilijk om mensen te vinden die in dit plaatje passen. Het is vooral belangrijk dat ze hun job écht graag doen. Met Sarah (knikt naar haar collega die met een klant bezig is) klikte het meteen, nietwaar?” Daarnaast droomt ze ook van een barbershop en misschien zelfs een hondenkapsalon, aangezien dieren een bijzonder plekje in haar leven hebben.

Ben jij de volgende klant?

Wie weet wat de toekomst nog brengt voor Dorien… Misschien leert ze jou weldra kennen? Lieve vrienden, vinden jullie het, net als ik, fijn om onverwachts een dosis positieve vibes te krijgen? En daarbovenop nog eens een nieuwe look? Dan zijn jullie bij Academy Coiffure aan het juiste adres. Surf voor hun gegevens naar www.academycoiffure.be of like hen op Facebook!

Op de hoek van de Muntstraat en de Tiensestraat vind je de vreemde eend in de bijt terug.


RELAX. ENJOY.

LOGIN