Lieven Jacobs: “Het was een turbulent jaar, maar we did it, en nu zijn we nog meer klaar voor de toekomst.”

Storyteller en fotograaf: Erard Swannet

Dag lieve vrienden, deze week ging ik op bezoek in een echte familiezaak. Je vindt die echte familiezaken niet zo veel meer en zeker niet in de steden. Maar Fietsenhandel nv RijwielenHugo Jacobs is echt zo’n zaak die van generatie op generatie gegroeid is, vanuit een passie, en door de vakkennis en het harde werken van de opeenvolgende generaties.

In zijn bijzonder mooie winkel, gelegen in de Diestsestraat 192 in Leuven, naast de Super City, ontving zaakvoerder Lieven Jacobs mij hartelijk en namen we plaats aan een hoge desk die centraal in de winkel staat.

Een fractie van het gehele Jacobs fietsenparadijs — by erardswannet.com
Een fractie van het gehele Jacobs fietsenparadijs.

Een levenswerk voortgezet

Net als zijn vader Hugo groeide ook Lieven op in de zaak van zijn ouders. “We woonden met ons gezin boven de winkel en onze school was vlakbij”, vertelt Lieven al mijmerend. “En eigenlijk was ik altijd te vinden in de winkel bij mijn opa en papa. Om te spelen, om te helpen, om te leren. Ik voelde mij goed in onze winkel en in het gezelschap van mijn pa. En ook mijn moeder was eigenlijk voortdurend betrokken bij de zaak.”

“Vooral in het atelier waar de fietsen hersteld werden, was en ben ik nog altijd graag bezig. Dikwijls was het zo dat ik van school kwam en dat ik na mijn huiswerk en het avondeten tot laat op de avond bezig was met mijn hobby: het herstellen van fietsen. En zo ben ik gegroeid in het vak. Ik leerde alles van mijn pa, zowel op fietstechnisch als op commercieel vlak. En hij leerde mij ook alles over klantgerichtheid.” Ik merk op dat Lieven graag terugdenkt aan deze jaren. De jaren die bepalend waren voor zijn leven, gelukkige jaren, jaren die hij duidelijk nog altijd met zich meedraagt. Dat voel en zie ik als hij klanten helpt die hem tussendoor vragen komen stellen.

Vuile handen en vlotte verplaatsingen

Terwijl ik geboeid naar Lieven luister, ontvangt zijn echtgenote Pascale de klanten die één na één langskomen. Want net zoals bij de vorige generaties Jacobs draait de winkel goed dankzij de prima samenwerking binnen het echtpaar Jacobs. Ondertussen is één van hun zoontjes bij ons aan de desk komen zitten om, met zijn hoofdtelefoon op, wat te gamen op de PC. Zo speelt het gezinsleven zich wellicht al bijna honderd jaar af in deze gezellige winkel … met uitzondering van het gamen.

“Het liefst van al werk ik nog altijd in het atelier, met de versnellingen, de binnenbanden. En met vuile handen”, vervolgt Lieven. “Maar het contact met de klanten en mijn bezigheden voor de administratie gaan mij ook goed af. Het is die afwisseling waar ik zo van hou. Ik help onze klanten graag vooruit zodat zij zich veilig en smooth kunnen verplaatsen in en buiten de stad. Het is een prettige gedachte dat ik hen daarmee kan helpen.”

Fietsen, fietsen, fietsen.. en dit op wel 5 verschillende étages. — by erardswannet.com
Fietsen, fietsen, fietsen.. en dit op wel 5 verschillende étages.

Een turbulent jaar

Lieven heeft een turbulent jaar achter de rug. “Zoals dat gaat in het leven verliezen we vroeg of laat onze dierbaren”, vertelt hij. “In een jaar tijd ben ik mijn beide ouders verloren. Eerst stierf ons mama op 5 augustus 2017 ten gevolge van een ongeneeslijke ziekte en één jaar later op 2 augustus 2018 is onze papa haar onverwacht gevolgd. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

In september ben ik nog bij Fietsenhandel Jacobs langs geweest om mijn mountainbike in orde te laten zetten en toen was het vrij duidelijk dat Lieven volop in het verwerkingsproces zat. Hij was toen net met zijn motor gaan rondtoeren in Portugal om alles even op een rijtje te zetten, om de nodige energie te zoeken, en te vinden, en er nadien terug met goede moed tegenaan te gaan.

Nu ik Lieven opnieuw sprak, zag en hoorde ik meteen dat het terug beter met hem ging. “Ja, man, het is stevig geweest”, vertrouwt hij me toe. “Maar we zijn terug vertrokken. Ik heb alles een plaatsje weten te geven en ik heb er terug goesting in!” zegt hij terwijl zijn ogen stralen.

by erardswannet.com

Bij Fietsenhandel Jacobs staan ze niet stil

“Terug op dreef geraken, daar ging het over, en het is me gelukt”, zegt Lieven terwijl zijn ogen stralen. “Maar ik had geen keuze, ik moest wel. Voor mezelf, voor mijn gezin en voor mijn zaak.

“Het gaat goed met onze zaak, dat is altijd zo geweest eigenlijk, maar een zelfstandige is nooit klaar”, zegt Lieven. “Steeds opnieuw geven we het beste van onszelf, we blijven onszelf verbeteren in ons vak, we surfen mee op de golven en veranderingen van de markt van de fietsen. Blijven innoveren is belangrijk, inspelen op nieuwe trends; het spreekt voor zich, het is een must en het is ook leuk.”

“Dat deed ons er enkele jaren geleden voor kiezen om ambitieus in te zetten op de verkoop van E-bikes en om ons nog steeds te focussen op de betere, hoogstaande stadsfietsen”, licht Lieven toe. “E-bikes zijn, net als andere fietsen, niet schadelijk voor het milieu. En daarnaast kunnen ze, hopelijk meer en meer, bijdragen tot minder drukte op de wegen. Maar ik merk vooral dat er veel mensen zijn die terug beginnen te fietsen dankzij de E-bike.” Door de opkomst van de E-bikes vindt een nieuw publiek zijn weg terug naar de fietsenwinkel. En Lieven vindt het ook “gewoon goed” dat mensen hierdoor weer meer gaan bewegen. Terwijl hij dat zegt, herken ik in hem de fietsliefhebber in hart en nieren.

Lieven en Pascale zetten nog meer dan voorheen in op het assortiment van de E-bikes, ze zijn bezig met de opstart van een webshop en krijgen nu ook hulp bij hun activiteiten op sociale media. Bovendien komen meer en meer bedrijven bij hen aankloppen voor het leasen van (elektrische) fietsen voor hun werknemers en er zit zelfs een fietsfinancieringsplan voor particulieren in de pijplijn. “Wie fietst, staat niet stil. En wij ook niet”, lacht Lieven.

Met een tof muziekje op de achtergrond geven de vakmannen van Fietsenhandel Jacobs het beste van zichzelf. — by erardswannet.com
Met een tof muziekje op de achtergrond geven de vakmannen van Fietsenhandel Jacobs het beste van zichzelf.

Het is winter en het is koud

“Niets logischer dan het feit dat er gedurende deze regen- en wintermaanden minder wordt gefietst”, lacht Lieven. “En deze jaarlijkse rustigere periode vinden we eigenlijk niet zo erg. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Een beetje rust kan goed doen en geeft ons, meer dan in de zomer, de kans om wat meer te genieten van andere dingen en geeft ook altijd een extra boost aan ons gezinsleven.”

“Anderzijds is deze periode voor onze klanten wel het ideale moment om hun fiets eens helemaal na te laten kijken en in orde te laten zetten”, geeft Lieven nog mee. “Het maken van een afspraak tot nazicht kan sneller gemaakt worden en zo zijn de fietsen ook meteen tiptopals de zon en het fietsweer terug van weggeweest zijn. En weer of geen weer, mijn techniekers en ik doen niks liever dan sleutelen, dus voor ons zijn die wintercontroles helemaal OK!”

Lieve vrienden, willen jullie een fiets die terug als nieuw is, of een fiets die nieuwer dan nieuw is? Eén adres, echt waar! Ga eens een kijkje nemen bij Lieven en Pascale. Laat je verrassen door hun bijzonder mooie winkel en ontdek de meest hoogstaande, mooie en gevarieerde fietsen. En stel gerust je vragen aan deze twee erg lieve mensen die gewoonweg supergoed zijn in hun vak.

Fietshelmen, fietskledij, en alles wat de fietsers kunnen nodig hebben. Alles van kwaliteitsmerken en aan aantrekkelijke prijzen. — by erardswannet.com
Fietshelmen, fietskledij, en alles wat de fietsers kunnen nodig hebben. Alles van kwaliteitsmerken en aan aantrekkelijke prijzen. 

RELAX. ENJOY.

LOGIN