Lieven Jacobs van Rijwielen Hugo Jacobs: “Verslaafd aan fietsen en aan sleutelen.”

Storyteller en fotograaf: Erard Swannet

Dag lieve vrienden, deze week ging ik op bezoek Rijwielen Hugo Jacobs. Een echte familiezaak, zo’n zaak die van generatie op generatie is gegroeid, vanuit een gemeenschappelijke passie. En door de vakkennis en het harde werken van de opeenvolgende generaties.

In zijn bijzonder mooie winkel, gelegen in de Diestsestraat in Leuven, naast de Super City, ontving zaakvoerder Lieven Jacobs mij hartelijk en we namen plaats op een hoge desk, centraal in de winkel. De winkel waar ook mijn volgende TREK mountainbike zal vandaan komen.

De winkel van grootvader Victor Jacobs in de Diestsestraat.

Een nieuwe start na de oorlog

Grootvader Victor Jacobs startte begin vorige eeuw als één van de enige groothandelaars in fietsen, fietsonderdelen en moto’s maar hij leed erg onder ‘den groote oorlog’. Zijn zaak werd tijdens WO l helemaal leeggeroofd en bovendien bleek na de oorlog dat al zijn geld, zijn liquide middelen, waardeloos waren geworden. “Misschien is zo onze familie-filosofie wel ontstaan; dat hard werken een must is en dat ook dan nog niets zeker is”, bedenkt Lieven Jacobs zich.

Enigszins hersteld van de tegenslagen begon grootvader in 1924 een nieuwe, kleinere fietsenwinkel in de Diestsestraat. Victors zoon Hugo groeit, zoals dat gaat bij hardwerkende middenstanders, mee op in de zaak en in 1968 neemt hij de zaak over. En vanaf dan begon het echt op wieltjes te lopen.

Rijwielen Hugo Jacobs, naast Super City in de Diestsestraat in Leuven.

Een levenswerk voortgezet

Net als zijn vader Hugo groeit ook Lieven op in de zaak van zijn ouders. “We woonden met ons gezin boven de winkel en onze school was vlakbij”, vertelt Lieven mijmerend, “en eigenlijk was ik altijd te vinden in de winkel bij mijn pa. Om te spelen, om te helpen, om te leren. Ik voelde mij goed in onze winkel en in het gezelschap van mijn pa. En ook mijn moeder was eigenlijk voortdurend betrokken bij de zaak.”

“Vooral in de het atelier waar de fietsen hersteld werden, was en ben ik nog altijd, graag bezig. Dikwijls was het zo dat ik van school kwam en dat ik na mijn huiswerk en het avondeten tot laat op de avond bezig was met mijn hobby: het herstellen van fietsen. En zo ben ik gegroeid in het vak. Ik leerde alles van mijn pa, zowel op fietstechnisch als op commercieel vlak. En hij leerde mij ook alles over klantgerichtheid.” Ik merk op dat Lieven graag terugdenkt aan deze jaren. De jaren die bepalend waren voor zijn leven, gelukkige jaren, en jaren die hij duidelijk nog altijd met zich meedraagt. Dat voel ik en dat zie ik als hij klanten helpt die hem tussendoor vragen komen stellen.

‘Den atelier’, de dienst na verkoop, waar Lieven samenwerkt met twee andere professionele fietsenmakers 

Vuile handen en vlotte verplaatsingen

Terwijl ik geboeid naar Lieven luister, ontvangt zijn vrouw Pascale de klanten die één na één langskomen. Want net zoals bij de vorige generaties Jacobs draait de winkel goed dankzij de prima samenwerking binnen het echtpaar Jacobs. Ondertussen is één van hun zoontjes bij ons aan de desk komen zitten om, met zijn hoofdtelefoon op, wat te gamen op de PC. Zo speelt het gezinsleven zich wellicht al bijna honderd jaar af in deze gezellige winkel… met uitzondering van het gamen.

“Het liefst van al werk ik nog altijd in het atelier, met de versnellingen, de binnenbanden. En met vuile handen”, vervolgt Lieven, “Maar het contact met de klanten en mijn bezigheden voor de administratie gaan mij ook goed af. Het is die afwisseling waar ik zo van hou. Ik help onze klanten graag vooruit zodat zij zich veilig en smooth kunnen verplaatsen in en buiten de stad. Het is een prettige gedachte dat ik hen daarmee kan helpen.”

Bij Jacobs staan ze niet stil

Wie fietst, staat niet stil. “En wij ook niet”, lacht Lieven, “We blijven constant mee evolueren met de markt en met onze klanten. We blijven moderniseren. Tot een aantal jaren geleden was ons assortiment van racefietsen en mountainbikes groter dan het nu is. Maar de gebruikers van deze fietsen sleutelen graag zelf aan hun fietsen en stellen hun fietsen ook graag zelf samen, omdat dit tegenwoordig zo makkelijk te bestuderen valt op het internet. En dat is begrijpelijk en helemaal O.K. voor ons”, verduidelijkt Lieven me, “Dat deed ons ervoor kiezen om ons, iets meer dan vroeger, toe te leggen op de betere, hoogstaande stadsfietsen.”

Voordelen van de e-bikes

En ook het succes van de e-bikes bood Lieven nieuwe kansen. Hoewel hij, en ikzelf, als mountainbiker, nooit het ‘pure fietsgevoel’ zou willen opgeven.

“E-bikes zijn, net als andere fietsen, niet schadelijk voor het milieu. En daarnaast kunnen ze, hopelijk meer en meer, bijdragen tot minder drukte op de wegen. Maar ik merk vooral dat er veel mensen zijn die terug beginnen te fietsen dankzij de e-bike.” Lieven vertelt me ook dat er door de opkomst van de e-bikes niet alleen een nieuw publiek terug de weg vindt naar de fietsenwinkel, maar dat het ook “gewoon goed” is dat mensen hierdoor weer meer gaan bewegen. En terwijl hij dat zegt, herken ik in Lieven alweer de fietsliefhebber in hart en nieren.

Lieve vrienden, voelen jullie de fietsmicrobe weer opduiken? Eén adres, echt waar! Ga eens een kijkje nemen bij Lieven en Pascale. Laat je verrassen door hun bijzonder mooie winkel. Ontdek de meest hoogstaande, mooie en gevarieerde fietsen. En stel gerust je vragen aan deze twee sympathieke mensen die gewoonweg supergoed zijn in hun vak!

Rijwielen Hugo Jacobs op Facebook

Website Rijwielen Hugo Jacobs


RELAX. ENJOY.

LOGIN