Lok van Sushi Leuven: “Alle mensen van de wereld zijn mijn familie”

Storyteller: Erard Swannet
Fotograaf: Philippe Jespers

Dag lieve vrienden, de Tiensestraat in Leuven is helemaal terug. Sinds de heraanleg is het misschien wel de meest bloeiende straat van onze stad. Je vindt er Leuvense monumenten als Den Domus, Van Eyck en Maroq Unie en daarnaast kan je er, als je lekker wil eten, terecht bij nieuwe kanjers als La Divina Commedia, Balls & Glory en Baracca. Tussen al deze ronkende namen door is ook Lok Rana van Sushi Leuven een bijzonder mooi verhaal aan het schrijven. Bij Sushi Leuven wordt elke dag heerlijke verse vis geserveerd en jullie kunnen ervan genieten op hun mooie terras op de supergezellige Tiensestraat.

Sushi-kunst in detail
Sushi-kunst in detail.

Het leven in de Himalaya

“Ik ben opgegroeid in een klein dorpje op 2500 meter hoogte, met zicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya”, vangt Lok aan, “Het leven in deze bijzondere natuur is supermooi, gezond en rustig.” Hij toont me enkele foto’s en ik ben meteen helemaal mee met zijn verhaal.

“Ja, de rust in mijn dorp is heerlijk, maar eigenlijk is het er te rustig”, vertelt Lok, “Voor mensen die vooruit willen in het leven is ons dorpje niet echt ideaal en daarom ben ik al vrij snel naar de dichtstbijzijnde stad getrokken om er als leraar aan de slag te gaan.”

Na enkele jaren als leraar te hebben gewerkt, is Lok in ditzelfde stadje met een supermarktje begonnen maar door de burgeroorlog tussen de Maoïstische rebellen en het Nepalese regeringsleger is hij moeten vluchten. Lok kwam vijftien jaar geleden, helemaal alleen, in België terecht. Pas jaren later zijn ook zijn vrouw en zoontje kunnen overkomen.

Sushi Leuven, centraal op de Tiensestraat
Sushi Leuven, centraal op de Tiensestraat

Van afwasser tot restauranteigenaar

“Ik hou van hard werken”, vertelt Lok, “Hard werken is belangrijk in het leven en ik hou ervan om alle mensen eten te geven en met hen te praten. Op die manier help je mensen en leer je veel over het leven en over de mensen zelf.”

Lok werkte eerst als afwasser in Antwerpen en kwam toen naar het kleinere en iets rustigere Leuven. “Een logische keuze”, bedenk ik me met enig plezier als ik hem zo observeer.

In Leuven blijft hij zijn Nederlands verbeteren en leert hij de knepen van het vak ‘in de zaal’. En hij ontmoette er zijn huidige ‘compagnon’ die al jaren in de keuken van een Japans sushirestaurant werkte. Samen startten ze acht jaar geleden met Sushi Leuven. En duidelijk met succes

Zalm, tonijn en napraten met de klanten

“Ons werk begint ‘s morgens rond 8 uur”, vertelt Lok mij enthousiast, “Dagelijks worden de volledige zalmen en tonijnen geleverd. Dan beginnen wij met het versnijden en lijkt het hier net een hobbyklasje”, zegt Lok al lachend, “In aanwezigheid van de leverancier proeven we eerst of de vis vers en goed genoeg is en dan beginnen we, volgens de regels van de kunst en volgens de voorschriften, te knutselen met de vissoorten en de Japanse rijst.”

Mij lijkt het alleszins een leuk begin van de dag. En ik geloof Lok ook meteen als hij mij glunderend vertelt dat het hen ook enorm pleziert als ze de klanten zien genieten van hun mooie en kwalitatief zeer hoogstaande kunstwerkjes.

Met vrienden of familie.. altijd gezellig!
Met vrienden of familie.. altijd gezellig!

Het is goed zoals het nu is

Als ik Lok vraag naar zijn plannen voor de toekomst, verbaast zijn antwoord mij eigenlijk niet. “Neen, het is niet mijn bedoeling om, zoals sommige collega’s, binnen een paar jaar een tweede en derde restaurant te openen”, legt Lok me uit, “Het zou wellicht wel kunnen om op basis van onze formule en succes te beginnen dromen van meer zaken, zitplaatsen, zalmen en geld, maar dan wordt het mij vast te druk allemaal.”

Zoals ik het zelf al een heel uur ervaar, is het heel aangenaam om met deze bijzondere man te praten, en dat is wat Lok bedoelt als hij zegt dat het niet te druk hoeft te worden. “Zoals ik al zei, hou ik van het contact met onze klanten. En daar wil ik altijd genoeg tijd voor hebben omdat ik veel van onze klanten, net als ons personeel, en jij nu ook, als mijn familie beschouw.”

“En echt waar, Erard, het is goed zoals het nu is. Ik heb een mooie jeugd in Nepal gehad. Ik ben de oorlog kunnen ontvluchten. Mijn gezin is hier bij mij en bij onze nieuwe vrienden en ik heb een mooie zaak waar ik van hou. En bovendien kan ik elk jaar mijn mama en mijn dorp bezoeken. Heerlijk toch!” glundert Lok. Tenslotte wil Lok graag, en duidelijk heel fier, nog even vertellen over het Himalaya-project dat hij samen met zijn dorps- en stadsgenoten heeft opgestart. Met zijn Nepalese vrienden, die in Canada, Spanje en Saudi-Arabië wonen, heeft Lok zonet de bouw van een volledig nieuwe school in Nepal gerealiseerd… en dat is Lok ten voeten uit! Yes!

Genieten!
Genieten!

Zijn jullie nu nieuwsgierig geworden, lieve vrienden? Graag nodigen Lok en ikzelf jullie uit om Sushi Leuven te ontdekken. Geniet van de kunstwerkjes die ze dagelijks maken, van de lekkere vitaminen van de rauwe vis en van Lok zijn warme persoonlijkheid. En dit op het terras van Sushi Leuven, in het midden van de mooie Tiensestraat.

Je kan Sushi Leuven vinden op Tiensestraat 28 in Leuven. Of bezoek hun website ofFacebookpagina eens..!

RELAX. ENJOY.

LOGIN