Rachel Croonen van Haiti’s Hairgarden: “Ik ben een strijder van nature.”

Storyteller: Gama Putra
Fotograaf: Mustafa Mahood

Dag lieve vrienden, wat maakt de Bondgenotenlaan zo speciaal buiten zijn centrale ligging tussen het station en het centrum? Wel, dat is een unieke, lokale zaak waar kwaliteit geboden wordt en waar je daarnaast ook nog mooie verhalen te horen krijgt. Ik voelde me heel gelukkig, die eerste keer bij Haiti’s Hairgarden. Ik had mijn eerste gesprek met de zaakvoerders, een mama en een zoon, toen ik hen leerde kennen. Ze gaven me een warme ontvangst in hun mooie zaak en ik voelde me er meteen thuis.

Nico en Rachel

Haiti’s Hairgarden ligt aan de Bondgenotenlaan 159. Rachel Croonen en haar zoon Nico Pelgrims ontvangen me altijd met de glimlach in hun prachtige kapsalon met de mooie tuin. Enkele dagen geleden mocht ik hen interviewen en dit is hun warme verhaal, waar deze Leuvenaren heel trots op mogen zijn.

De start

Terwijl Nico bezig is met een klant, heb ik een goede babbel met Rachel die nu al zestig jaar bezig is in ‘haar’ wereld. “Ik wilde altijd kapster of verpleegster worden. Mijn ouders hadden eigenlijk liever dat ik voor het vak van kapster koos. Op mijn 14e was dit echt een hobby. En dan heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, zegt Rachel al lachend. Rachel en haar man Joachim hebben gestudeerd aan het SISA in Antwerpen, dat is het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten. “Na mijn studies ben ik in een kapsalon in Brussel gaan werken. Een paar jaar later ben ik samen met Joachim, die ik aan het SISA heb leren kennen, gestart met ons eigen salon”, laat Rachel weten. Tijdens een zoektocht naar een pand om hun kapsalon in te openen, viel Rachels oog op een pand in de Tiensevest. “Toen ik er voorbijkwam, dacht ik onmiddellijk: dat wordt van ons! En een paar maanden later zijn mijn man en ik er gestart”, legt Rachel uit die kort als kapster gewerkt heeft in de Marollen in Brussel.

“… Naar ons kapsalon komen, dat moet een beleving zijn”, vult Nico aan.

Vanwaar de naam Haiti’s Hairgarden?

Ik ben heel benieuwd hoe Rachel op de naam Haiti’s Hairgarden gekomen is. “Toen wij startten met ons kapsalon ‘Haiti’ was het land Haïti alomtegenwoordig in het nieuws. Het was toen een heel actuele naam vandaar dat wij hiervoor gekozen hebben, ook op aanraden van een installateur van ons salon die zei dat iedereen het almaar over Haïti had. Toen we na drieëntwintig jaar verhuisden van de Tiensevest naar de Bondgenotenlaan hebben wij ‘Hairgarden’ aan onze naam toegevoegd omdat we hier deze prachtige tuin hebben”, licht Rachel toe. Zij en haar man zijn klein begonnen met hun zaak en hebben die gaandeweg verder uitgebouwd.

Cadeautip? 😉

Het is echt millimeterwerk

Als Rachel over Nico praat, zie ik dat ze enorm trots is op haar zoon. Over haar zoon vertelt Rachel dat hij vroeger aan veel wedstrijden deelnam en vaak bekers won. Ze herinnert zich nog dat Nico vroeger bakker wilde worden en dat hij op zijn 13e besliste om kapper te worden. “Nico werkt heel punctueel! Het is echt millimeterwerk wat hij doet”, zegt de fiere mama. Zij zijn allemaal heel trots op hun tof team. Ze creëren samen een familiegevoel in het kapsalon. “We willlen graag dat het familiegevoel in de zaak blijft, ook onder het personeel. Klanten mogen niet het gevoel krijgen dat zij een nummer zijn. Naar ons kapsalon komen, dat moet een beleving zijn”, vult Nico aan.

Het is echt millimeterwerk…

Van America tot wereldwijde demonstraties

“Mijn passie is ontstaan tijdens een opendeurdag van SISA Antwerpen, de kappersschool waar mijn ouders les gevolgd hebben. Ik vond de speciale kapsels die ik daar zag heel boeiend. Op mijn 13e ben ik ook naar deze school gegaan. En zo ben ik er stilaan in gerold”, vertelt Nico die zich vooral toelegt op de speciale kapsels en het knippen. Rachel voegt er nog aan toe dat haar zoon een echte vakman en artiest is! Nico werkt al sinds zijn 17e voor Sebastian Professional. “Het is een kappersbedrijf dat eigen collecties creëert. En aan de hand van deze collecties ontwikkelen zij nieuwe producten”, zegt Nico die meerdere keren naar Los Angeles trok voor een training bij Sebastian Professional. “Ik heb de kans gekregen om internationaal te werken. Zo heb ik wereldwijd honderden demonstraties gegeven”, zegt hij met een BIG smile. Haiti’s Hairgarden gebruikt de producten van Sebastian Professional ook in hun salon en ze hebben daarnaast ook producten van Sassoon. Met Nee Make-Up verzorgen ze gratis de make-up van hun klanten.

Met Nee Make-Up verzorgen ze gratis de make-up van hun klanten. 

Enthousiasme en spontaniteit

Ik ben nieuwsgierig naar de troeven van deze zaak. “Onze grootste troeven zijn de kwaliteit die wij bieden en ons zeer goed opgeleid personeel. Wij doen onze job heel graag en dat enthousiasme stralen wij af op onze klanten. De spontaniteit waarmee wij met onze klanten omgaan is zeker ook een troef”, meldt Nico fier.

Rachel zit nu zestig jaar in het vak. Als ik vraag vanwaar haar gedrevenheid komt, antwoordt ze spontaan: “Mijn werk is mijn leven. Zelfs als ik op vakantie ben dan ben ik het na een paar dagen al moe. Ik ben een strijder van nature. En ik ben heel sociaal en ben graag tussen de mensen. Zo lang dat het gaat, blijf ik doorgaan!” “En wat is jouw geheim om altijd zo gezond te blijven?” vraag ik nog. “Mijn sport is kuisen”, zegt Rachel al lachend, “Ik doe verder geen sport. Ik heb ook geen interesse in sauna’s en zo.”

Haiti’s Garden 🙂

Aan jonge ondernemers geeft ze nog dit mooie advies mee: “Blijf altijd jezelf, volg veel cursussen, probeer veel plezier te hebben in wat je doet en probeer niet te veel te veranderen maar je te focussen op je vak.” Rachel vindt haar stad Leuven echt een prachtige stad! “Ik kan mijn stad met geen enkele andere stad vergelijken. Hier is altijd iets te doen en er heerst altijd een vrolijke sfeer”, besluit Rachel.

Ik bedank Nico, zijn ouders en hun tof team voor dit aangename gesprek. Ik wens hen nog veel succes met hun mooie zaak. Naar hun kapsalon gaan, dat is altijd weer een belevenis. Neem een kijkje op hun website of volg hen op facebook of instagram.

Bondgenotenlaan 159.


RELAX. ENJOY.

LOGIN