Sandra van Tenue Préférée gaat voor duurzame kledij en accessoires in de rekken

Storyteller: Elke Vandebroek
Fotograaf: Adam Wibowo

Lieve vrienden, als je binnenwandelt bij damesboetiek Tenue Préférée betreed je een oase van rust in de Mechelsestraat. Zaakvoerster Sandra Nys creëerde een intieme sfeer in haar winkel door te kiezen voor een zacht design. Haar kledingzaak hangt ook niet overvol. Dat past perfect bij haar filosofie: duurzame kledij die veel langer meegaat dan een seizoen. Hier kan je ademen. Bovendien kan ik me helemaal vinden in Sandra’s wens om ecologie, fair trade en fashion te combineren in haarGreen Fashion Boutique.

Bij Tenue Préférée kan je ademen, want de winkel hangt niet overvol. — by Elke Vandebroek
Bij Tenue Préférée kan je ademen, want de winkel hangt niet overvol. — by Elke Vandebroek

“Je vraagt je af: hoe kan dat allemaal?”

Hoewel de liefde voor mode bij Sandra altijd al aanwezig was, kwam ze via een omweg in de fashionwereld terecht. “Ik ben van opleiding Arabiste, en werkte zelfs nog voor het leger.” Het verlangen om in de mode te werken, leidde Sandra uiteindelijk tot een job als storemanager bij C&A. “De eerste jaren vond ik dat fantastisch”, vertelt Sandra, “Ik heb er een mooie tijd gehad, maar de doorgroeikansen waren beperkt. Ik had ook steeds vaker bedenkingen bij het systeem van supergoedkope kledij. Je vraagt je eigenlijk af: hoe kan dat allemaal? Ik voelde dat dit een eindig verhaal was voor mij.”

“Ik wil echte pareltjes voorstellen aan mijn klanten”

Sandra: "Ik ontmoet elke dag verschillende vrouwen in mijn winkel, elk met hun eigen verhaal." — by Adam Wibowo
Sandra: “Ik ontmoet elke dag verschillende vrouwen in mijn winkel, elk met hun eigen verhaal.”

Vastberaden vertelt Sandra: “Ik droomde al langer van een eigen winkel waarin ik het planmatige en het creatieve zou kunnen combineren. Voor mij was het een uitgemaakte zaak dat er duurzame kledij bij Tenue Préférée in de rekken zou hangen. Wij eten thuis biologisch en leven milieubewust.” Ze lacht. “Het zou maar onnozel zijn om dat ideaal niet in mijn kleren te leggen. Met dat besef viel voor mij alles samen.”

“Het is speciaal om je eigen winkel te hebben”, gaat Sandra verder, “Ik ontmoet elke dag verschillende vrouwen in mijn winkel, elk met hun eigen verhaal. De klik die ik heb met sommige klanten, dat doet wat met een mens. De zoektocht naar nieuwe, duurzame merken voor de winkel, daar kan ik ook intens van genieten. Ik ga steeds zorgvuldiger te werk, zodat ik echte pareltjes kan voorstellen aan mijn klanten.”

Duurzame merken en stijl- of kleuradvies

Sandra: "Onlangs bezocht ik de ateliers van CUS in Barcelona waar zij o.a. kansarme vrouwen opleiden tot naaister.” — by Elke Vandebroek
Sandra: “Onlangs bezocht ik de ateliers van CUS in Barcelona waar zij o.a. kansarme vrouwen opleiden tot naaister.”

Terwijl ik rondloop in de winkel ontdek ik bekende merken zoals People Tree, maar ook meer onbekende brands. “Dat klopt”, zegt Sandra, “Ik heb een aantal duurzame merken in huis die je nergens anders in Leuven kan kopen, zoals CUS, uitsluitend gemaakt in Spanje en Portugal, met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Onlangs bezocht ik hun ateliers in Barcelona waar zij o.a. kansarme vrouwen opleiden tot naaister.” Ondertussen loodst Sandra me mee naar de accessoires. “Recent heb ik het handtassenmerk Ms. Bay aangetrokken. Het is een misverstand dat niet-dierlijke producten sowieso ook milieuvriendelijk zijn. Een handtas van plastiek kan erg vervuilend zijn. De collectie van Ms. Bay is fairtrade en wordt vervaardigd uit vissenleder, een bijproduct van de visvangst. Iets dat vroeger gewoon werd weggegooid. Het vissenleder wordt volledig vegetaal bewerkt en niet met het vervuilende chrome. Op 23 november tijdens het shoppingevent Black Friday komt de oprichtster van dit merk trouwens een infotalk houden over haar werkwijze bij mij in de winkel.”

Sandra verkoopt ook accessoires, van handtassen en juwelen tot zachte kleurrijke kousen. — by Adam Wibowo
Sandra verkoopt ook accessoires, van handtassen en juwelen tot zachte kleurrijke kousen.

Als vrouwen dit wensen, biedt Sandra ook stijl- of kleuradvies aan. “Vrouwen zijn vaak erg streng voor zichzelf, of voor bepaalde delen van hun lichaam”, vertelt Sandra, “Ik help hen graag terug naar het geheel te kijken. Ik dring mezelf wel nooit op. Je mag bij Tenue Préférée op je gemak rondsnuisteren. Op 19 december host ik bij De Maekerij een workshop stijladvies en figuuranalyse, met bubbels en hapjes. Er zijn nog plaatsjes, maar je zal moeten snel zijn!”

Basics en trendy items

Sandra: "Naast de oversized trend die nog steeds heel populair is, kiezen ook steeds meer vrouwen voor een meer geklede look." — by Adam Wibowo
Sandra: “Naast de oversized trend die nog steeds heel populair is, kiezen ook steeds meer vrouwen voor een meer geklede look.”
Sandra: "Blauw is terug, maar ook de warme kleuren zoals roest, cognac en camel, zie je terug in het straatbeeld." — by Sammy Vandevelde
Sandra: “Blauw is terug, maar ook de warme kleuren zoals roest, cognac en camel, zie je terug in het straatbeeld.”

Zelf heb ik al een aantal kledingstukken van Tenue Préférée in mijn kast hangen, maar ik wil graag van Sandra weten hoe andere Leuvense vrouwen kunnen starten met een meer ecologische kleerkast. “Begin met de basics”, zegt Sandra overtuigd, “De meeste vrouwen hebben wel eens een nieuwe jeans, een wit T-shirt of sokken nodig. Probeer die bijvoorbeeld te vervangen door een exemplaar van biokatoen of bamboe.”

Bij Tenue Préférée zie ik naast basics ook trendy items in de rekken hangen. “Naast de oversized trend die nog steeds heel populair is, kiezen ook steeds meer vrouwen voor een meer geklede look met luxueuze stoffen zoals velours,” vertelt Sandra, “Ik kies in de winkel vaak stuks die je op verschillende manieren kan stylen. Dat is ook duurzaam. Qua kleuren en prints kan er heel veel deze herfst en winter: blauw is terug, maar ook de warme kleuren zoals roest, cognac en camel, zie je terug in het straatbeeld. Die kan je trouwens perfect combineren met zachte tinten.”

Broeden op een webshop

In de toekomst wil Sandra de stijl van Ténue Préférée nog verder uitdragen naar een groter publiek.  — by Adam Wibowo
In de toekomst wil Sandra de stijl van Ténue Préférée nog verder uitdragen naar een groter publiek.

In de toekomst wil Sandra de stijl van Ténue Préférée nog verder uitdragen naar een groter publiek. “Een webshop staat op de planning. Daar ben ik volop aan bezig. Begin 2019 ga je mijn ecologische looks kunnen shoppen in heel België. Cool hé?!”

Lieve vrienden, het was erg leerrijk en gezellig bij Sandra. Haar enthousiasme heeft me er nog meer van overtuigd dat mijn liefde voor mode en de natuur hand in hand kunnen gaan. Haar winkel in de Mechelsestraat 47 is echt een bezoekje waard. Voor elke gelegenheid vinden jullie hier een tenue préférée. 
Tenue Préférée vind je op Instagram, Facebook en op deze website. Funmomlife vind je ook op Instagram.

RELAX. ENJOY.

LOGIN