Sophie van So Sophie: “In mijn winkel moet je binnenkomen en gelukkig worden”

Storyteller: Elke Vandebroek
Fotograaf: Adam Aryo Wibowo

Lieve vrienden, wanneer ik op één van de eerste lentedagen bij damesboetiek So Sophie in Leuven binnenstap, wordt het meteen duidelijk. So Sophie is een walhalla voor fashionista’s, zoals mezelf. Je ontdekt hier niet alleen mooie kledij, maar ook schoenen in alle kleuren, decoratie, originele juwelen en leuke gadgets. We nestelen ons in één van de zithoeken en ik ontdek hoe gepassioneerd Sophie Decoster met mode bezig is, en dat ze nog veel plannen heeft.

Sophie (in het midden) en een deel van haar team. — by Adam Wibowo

So Sophie is een walhalla voor fashionista's. — by Adam Wibowo
So Sopie is een walhala voor fashionista’s.

“Ik ben gemaakt voor de verkoop”

Wanneer ik Sophie vraag hoe ze in de mode-industrie beland is, vertelt ze: “Als jong meisje was ik heel sportief en hield ik van dansen. Tijdens de vakanties trad ik ’s avonds op bij een showballet in Tenerife. Overdag defileerde ik in het hotel badpakkencollecties. Ik mocht de zwemkledij ook mee verkopen en voelde ik dat ik hiervoor gemaakt was. Het contact met de klanten lag mij goed. ”Sophie gaat verder: “In Brussel ontdekte ik de collectie van modeontwerpster Nicole Cadine. Uiteindelijk mocht ik een eigen winkel in Leuven starten met haar creaties.” Met een twinkeling in haar ogen omschrijft Sophie het contact met Nicole. “Zij maakte haar collecties in Istanbul want ze had geen showroom in België. Dat waren avonturen. Wij bleven hele nachten op. Die jaarlijkse trips met Nicole, dat was mijn leerschool.”

“Mijn team geeft me energie”

Na de gezondheidsproblemen van Nicole Cadine kon Sophie nog een tijdje de naam van Nicole gebruiken, maar eigenlijk was ze aan een nieuw hoofdstuk begonnen. “Eén van onze klanten suggereerde _So Sophie_als nieuwe naam, via een wedstrijd op onze sociale media. Dat vonden we goed klinken.” Sophie is vol lof over haar team van medewerkers. Vastberaden vertelt ze: “Ik heb een heel sterk team. Zij geven mij energie en nieuwe ideeën. Gaby, Klaartje en Carine werken alsof ze in hun eigen winkel staan. We kennen elkaar al lang.”

Sophie: "Mijn team geeft me energie en nieuwe ideeën." — by Adam Wibowo
Sophie: “Mijn team geeft me energie en nieuwe ideeën.”

Sophie legt me uit hoe ze geniet van het zoeken naar nieuwe gadgets en merken op internationale beurzen. Af en toe maakt ze ook een eigen collectie. ”Dit jaar was ik geïnspireerd door mijn reizen naar Afrika en heb ik mooie vesten laten maken. Ook het contact met mijn superlieve klanten geeft me veel voldoening. Ik wil dat zij hier binnen komen en gelukkig worden. Soms worden ze zelfs vriendinnen.“

Af en toe maakt Sophie ook een eigen collectie. Dit jaar was ze geïnspireerd door haar reizen naar Afrika. — by Adam Wibowo
Af en toe maakt Sophie ook een eigen collectie. Dit jaar was ze geïnspireerd door haar reizen naar Afrika.

“Kleuren en prints maken mij blij”

Het is me al snel duidelijk dat So Sophie haar klanten een volledige look kan aanbieden, van kledij tot schoenen, een handtas en juwelen. Sophie knikt en vertelt: “Daarom hangen wij onze kleding per kleur en niet per merk. We kopen ook wel zwart aan maar kleuren en prints maken mij echt blij. Je kan kleur trouwens ook prachtig ton sur ton dragen. Luisteren naar je klanten is belangrijk. Je wilt een outfit vinden die bij hun persoonlijkheid past. We hebben grote merken in de zaak zoals Nathalie Vleeschouwer, waar klanten soms speciaal voor komen, maar ik hou ook van de kleine merken zoals Momomi, Zenggi, Pomandère, Closed of 10days …”

Sophie: "We hangen onze kleren per kleur en niet per merk." — by Adam Wibowo
Sophie: “We hangen onze kleren per kleur en niet per merk.”
So Sophie biedt haar klanten een volledige look aan. — by Adam Wibowo
So Sophie biedt haar klanten een volledige look aan.

Sophie en ik delen ook de liefde voor een lekkere koffie of een glaasje wijn. “Als het niet te druk is, bieden we onze klanten graag een koffie of iets fris aan. In de zomer kan je op ons terras een glaasje wijn drinken van bij wijnbar Surlie, onze overburen.”

So Sophie breidt uit

In de toekomst wil Sophie graag haar pand uitbreiden. Vol hoop vertelt Sophie: “Ik ben met architecten aan het overleggen om de winkelruimte te vergroten. Dan hebben we meer ruimte om alles uit te stallen. We zouden ook graag een kleine koffiehoek installeren. Meer reclame maken voor onze shoppingavonden staat ook op de planning. Dan kan je met een glaasje en een hapje bij ons komen winkelen.”

Lekker vlot!

Nu ik Sophie voor me heb zitten, wil ik natuurlijk graag weten welke leuke tips ze me kan geven om goed gekleed de lente en zomer in te gaan. Zonder twijfel zegt ze: “Een lang kleedje, of een lange rok. Dat is zo zalig in de zomer, met een vestje erop. Lekker vlot! Je kan dat combineren met een sandaaltje, of zelfs een toffe sneaker.” Qua prints en kleuren geeft Sophie mij ook advies. “Wat de prints betreft: de plantenprint blijft populair. Welke kleuren iemand staan, dat is echt persoonlijk. We hebben veel nude en roze tinten in de winkel. Nieuw en mooi is wel de combinatie van roze met geel. Maar ook kaki en brons doen het goed. Rood is weer terug van weg geweest. Eigenlijk kan veel, als je er maar je eigen toffe look van maakt.”

"Nieuw en mooi is wel de combinatie van roze met geel." — by Elke Vandebroek
“Nieuw en mooi is wel de combinatie van roze met geel.”

Lieve vrienden, ik voel een leuke klik met Sophie die net als ik ook mama is van twee zonen. Sophie is nauw verbonden met haar winkel en haar gezin. Ik blijf nog even hangen om enkele leuke outfits te passen en om kennis te maken met één van haar zonen. Sophie runt niet alleen een prachtige damesboetiek in het centrum van Leuven, maar heeft duidelijk ook een groot hart voor al wie haar lief is. Deze winkel in de Wandelingstraat nr. 2 is een aanrader voor elke modebewuste vrouw!

Volg So Sophie ook op Instagram en Facebook. Haar website vind je hier.

RELAX. ENJOY.

LOGIN